Team Duro


Loppiasrogaine 2019 by TM
07/01/2019, 14:02
Filed under: Kisaraportit | Avainsanat:

Loppiaisrogaining takana mukavassa talvisäässä. Editio 2019 Karskog-Evitskog Hostel Siiramilta oli 11. peräkkäinen vuosi mukana. Kaikki rastit, aika 7:44, matka 46,2km ja keskisyke 134. Tulos 154 pistettä ja kolmas parivaljakon Lehtonen-Heerman jälkeen.

Viime vuonna polvivamman takia olin retkeilemässä pyörällä ja kävellen, tänä vuonna saattoi lähteä taas hakemaan sijoitusta ja vetämään kunnollista tossulenkkiä 8h aikarajan puitteissa. Jalat ja kunto oli testattu Synkän Syysunelman 100 km:lla ja alla oli reilut 70h pk-treeniä kerättynä kolmen viikon Kanarian reissulta. Varusteet oli myös tutut, jotka on testattu monena aiempana vuonna. Päällä jotkut vanhat trikoot ja kerrasto ja Rukan nroa isompi Gore windstopper-takki, jossa hyvin pitkät hihat ja mahtuu pienen kisarepun päälle. Jalassa Icebugin nastarit ilman pohjallisia, Sealskinzin neopreenisukat ja matalat gaiterit. Selässä takin alla Salomonin pieni kisareppu, Lupinen otsalamppu ja 2l Camelbak-juomarakko keskivahvalla Dexalilla. Lisäenergiana 2 myslipatukkaa, proteiinipatukka, 4 geeliä ja n 40g suklaata ja varaenergiana yksi Clifbar. Matka- ja sykemittarina sekä kellona n 2kk vanha Polar Vantage. Hanskoiksi olisi riittänyt hiihtohanskat, tuli otettua liian lämpimät toppahanskat ja juoksin suurimman osan ajasta ne taskuun survottuna.

Reilua 300 kisaajaa helli mukava talvisää ja joihinkin vuosiin verrattuna ”lämpöinen” pikkupakkanen. Maa oli roudassa ja tämän vuoden osalta kielletyt peltoalueet oli selkeästi merkitty, joten reittejä saattoi suunnitella hyvin eikä arpoen vasta paikan päällä, onkohan joku pelto ehkä ylitettävissä. Reittisuunnitelmaksi valikoitui pienen pohdinnan jälkeen kierto vastapäivään. Matkaa en taaskaan mitannut, enkä laskenut tarkkoja arvioita, mutta katsoin puolivälin paikan aikakontrollia varten. Kartan yläkulma tarjosi hyviä oikaisuja, jos tulisi kiire maaliin. Bonukseksi jäi hakea edestakaisena lenkkinä 58+28.

Loppiasrogaine 2019 kartta
Korostustussilla plan ja quickroutella GPS-jälki – aukeaa linkistä isompana.

Starttasin pari minuuttia virallisen startin perään säädyttäni hiukan ylimääräistä kamojen pukemisen ja gaiterien kanssa. Ensimmäiselle rastille edettiin sitten alkuruuhkassa lähinnä kävellen yhtenäisessä jonossa. Lunta oli keskimäärin noin 10cm maastossa, mikä hidastutti metsä- ja peltopätkiä enemmän kuin etukäteen arvelin. Alkumatkasta vauhti jäi heti 6km/h tavoitteen alle hangessa tarpoessa. Loppupuolen tievoittoisemmalla osuudella keskivauhti hiukan parani.

Suunnistus sujui riittävän hyvin ilman kummoisempia rastien hakua. Lumeen tallautuneet urat helpottivat suunnistusta, mutta jokunen virhekin tuli muiden uria seuratessa. Pari kertaa vaihdoin rastivälin suunnitelmaa urien mukaan. Vain eteläisimmällä rastilla 63 leimasin ensimmäisenä ilman muiden jälkiä. Lehtonen-Heerman tulivat tässä kohdassa vastaan, mutta olivat tainneet jo hakea rastin 33. Pääpiirteittäin samalla tavalla edettiin.

Muutamia pienempiä suunnassakulun virheitä tuli (riittämätön kompassin käyttö). Rastilta 61 kivutessa Lehtonen-Heerman tuli toisen kerran vastaan eli tässäkin kohdassa meillä oli eri järjestys. Etenin hetken uraa, joka vei kohti rastia 22, mutta korjasin suunnan sitten kohti 49:iä ja oli joku muukin tehnyt saman. Isoin pummi tuli hämärän tultua, kun lähdin rastilta 57 mäkeä ”alas” yli 90 astetta väärään suuntaan seuraten väärää uraa (puuttui suunnan tarkitus, myös riittämätön suunnitelma, koska piti vain pudottaa tielle ja kaivaa sitten lamppu ja miettiä siinä paremmin rastivälin plan). Pudotin vauhdilla harppoen ison mäen alas tielle eli about kuten pitikin, mutta mäen väärälle puolelle (ei olisi kannattanut aikailla lampun kanssa!). Toinen virheen syy oli mielikuva ”jatkaa samaan suuntaan”, mutta kun tulinkin rastille eri suunnasta kun alkuperäinen suunnitelma, olisi pitänyt lähteä eri suuntaan. Tuon monen minuutin virheen väärällä tiellä tajuttuani pysähdyin kokoamaan itseni; söin rauhassa suklaat ja kaivoin lampun päähän. Loput välistä 57-51 välillä menikin näkemättä yksiäkään jälkiä ennen rastia. Hain myös hetken rastia jyrkänteeltä, mutta sanallinen rastimääre paljasti rastipisteen olevan mäen päällä. Myös 51-42 välillä suunta hiukan karkasi ja kävin paikallistamassa itseni mäellä Karhujärven länsireunalla. Karttapalassa näkyy hyvin virheet.

Kompassia saa käyttää.

Yleisesti rastit löytyivät pahemmitta ongelmitta, mitä nyt 22:sta hain hiukan liian ylhäältä, mutta keksin aika nopeasti, missä olen. Maltillinen vauhti auttoi eli monelle rastille tulin kävellen tarkasti karttaa katsoen. Juoksin enemmän rastivälien alku- ja keskivaiheilla.

Loppupuolen tievoittoisemmalla osuudella totesin aikaa olevan hyvin hakea välissä rasti 20, jonka tein suht ex tempore koukkauksena peltoja hyödyntäen. 59:n otin tarkasti ja kävellen, sen jälkeen oli taas juoksupätkä. Juuri ennen rastia 56 sain kuulla parivaljakon Lehtonen-Heerman jo käyneen siellä ja tulleen 29:n suunnasta. Arvelin olevani väh. 10 minuuttia perässä. Jatkoin omaa suoritustani höntyilemättä ja 46 ja 34 löytyivät ongelmitta. 34-24 välille tein uuden planin, joka kiersi hiukan enemmän, mutta jossa rastinotto pellon kulmasta oli takuuvarma.

Planin viimeisllä eli rastilla 30 oli vielä vajaa tunti aikaa, joten laskin ehtiväni bonusrastitkin. Tielle edetessäni hölmöilin sata metriä tuhaan metsässä, mutta sitten tietä pitkin matka eteni jouhevasti alle 5min/km vauhdilla. Rastivälin 28-58 puolivälissä Lehtonen-Heerman tulivat jo vastaan. Ennen 58:ia tuli vielä 30s koukku, kun paikallistin tiellä mäen muotoja. Maaliin tulin peltoja pitkin – etukäteen hiukan jänniti pellon keskellä olevan ojan ylitys, mutta pienellä haulla löytyi kohta, josta muutkin olivat menneet yli.

Kokonaisuutena tuli hyvä suoritus pl. tuo yksi aloittelijamainen suuntavirhe. Se ja uusi ison mäen kiertävä reitti teki ehkäpä 3-4 minuuttia ylimääräistä, mutta se ei kuitenkaan sijoitusta muuttanut. Vauhti oli tasainen ja voimia riitti hyvin loppuun juosta tiepätkät. Pidän varmistelevaa rastinottoa kävellen hyvänä taktiikkana erityisesti pimeällä – Sipoonkorven loparogan megapummeista peruskartalla on vielä vahva muistijälki. Jos olisi ollut tiukempi minuuttikamppailu, olisi voimien puolesta hiukan lujempaakin voinut edetä joitain pätkiä. Pienemmälläkin lampulla olisi pärjännyt urien ansiosta. Juomista jäi n 3 desiä ja energiasta 3 geeliä sekä varalla ollut Clifbar, mutta vara ei venettä kaada.

Mainokset

1 kommentti so far
Jätä kommentti

[…] ja parhaassa seurassa! Tapahtuma on hienosti järjestetty ja ihan vuoden ykkösjuttujani. Mieheni Team Duro blogista löytyy tosimenijän reitinvalinnat ja […]

Päivitysilmoitus Kirjoittanut Mäkitreeneillä kohti kesää 2019 – Tour du Mont Blanc | Sisukkaasti
Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s%d bloggers like this: